Ez nem műanyag, hanem latex!

Írta: Feke Zibor 2020/08/13 0 Comment(s)

Hasznos tudnivalók a léggömbökről 1

 

A léggömböket különböző méretekben, formákban és színekben készítik. Léteznek gumi (latex), és más anyagok is, amikből gyártanak léggömböket. Szeretném ezeket bemutatni nektek több blog bejegyzésen keresztül. Minden lufikkal kapcsolatos információt megpróbálok tisztán érthetően átadni.

 

Kezdjük a latex, azaz gumi léggömbökkel. Anyaga 100%-ban lebomlik, tehát nagyon fontos, hogy környezetbarát termékek. Ha léggömböt veszünk nézzük meg a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve az, hogy 100% latexből készült!

 

A léggömbök méretezésénél az átmérőt szokták megadni, mégpedig az angolszász méretezésben, azaz inch-ben.

 

1 inch = 2,54 cm

 

A boltok polcain különböző egyszínű és mintás lufikat találunk. Az általános lufiméret a 28 cm, azaz 11 inch.

 

Ezen kívül találkozhatunk 13 cm-es, 40 cm-es és 90 cm-es és még ennél nagyobb lufikkal is. Természetesen, hogy megkönnyítsük a vásárlást minden méretet cm-ben írtunk ki és mellette zárójelben megadtuk az angolszász méretet is.

 

A 25 cm-nél nagyobb léggömböket megtölthetjük héliummal, de a kisebb léggömböket sajnos nem, mert nem fognak sokáig lebegni a kicsi térfogat miatt. A lufik lebegési ideje mérettől függő. A 28 cm-es lufik a töltés után 12 -24 órával fokozatosan elveszítik lebegőképességüket.

 

Létezik egy speciális tartósító zselé, amivel a lebegési idő több napra is növelhető. Ez a tartósító zselé egy védőréteget képez a léggömb belsőjében és nem hagyja elillanni a héliumot. Én az összes héliumos latex léggömböt tartósító zselével töltöm, így tovább gyönyörködhetünk bennük.

 

Ha a latex léggömböket levegővel fújjuk a gyerekek szórakoztatása mellett sokféle dekorációkat is készíthetünk belőle.

 

A latex modellező lufikból készülnek a cuki lufifigurák is. Formájuk után ezeket a lufikat kukac lufiknak is hívják! Ezekből is több méret létezik. Léteznek szív, virág és fánk alakú latex lufik is.

 

Nézzétek meg itt hogyan készülnek a latex lufik! https://youtu.be/On0w7cpsxxs